TOP 25 CURRENT AFFAIRS SET 1

Spread the love

TOP 25 CURRENT AFFAIRS SET 1

TOP 25 CURRENT AFFAIRS SET 1, CURRENT AFFAIRS 2018, IMPORTANT CURRENT AFFAIRS 2018, IMPORTANT CURRENT AFFAIRS FOR JHARKHAND HIGH COURT ASSISTANT EXAM 2018, CURRENT AFFAIRS SET 1, JSSC CGL 2018

Top 25  Current Affairs Set 1

Q 1. Recently U.S.A has pulled out of the nuclear deal with the country- Answer:- Iran
Q2. The 2018 world Robot Conference, which was held during august 15 to 19, it was organized in which country?
Answer- China
Q3. Which cab service providing company has signed an agreement, to explore putting flying taxis in the skies over US cities, with NASA?
Answer- Uber
Q4. In exchange for New Delhi’s supporting a country’s UN security council membership for 2031-32, this country is also supporting India for UNSC membership 2021-22. Name of this country is –
Answer- Guatemala
Q5. Indian Space Research Organisation (ISRO) has done an agreement known as Technology Transfer Agreement (TTA), for manufacturing space grade Lithium- Ion (Li-Ion) cells, with
Answer- BHEL (Bharat Heavy Electrical Limited)
Q6. A Godavari- class guided missile frigate of the Indian Navy, which has recently been decommissioned in Mumbai Maharashtra is –
Answer – INS Ganga (F22)
Q7. The Indian supersionic cruise missile with indigenous seeker technology tested first time recently from Pokhran test range Rajasthan is –
Answer- Brahmos
Q8. What is the name of an instrument which has been developed by an Indore based unit of Department of Atomic Energy (DAE), The Raja Ramanna Centre for Advanced Technology (RRCAT) to measure traces of uranium in water?
Answer- Fluorimeter
Q9. India’s first cloned Assamese buffalo, which has born recently in Hisar haryana, named as-
Answer- Sach-Gaurav
Q10. India- United Kingdom (UK) Joint Team has won Newton-Bhabha Fund for the project on-
Answer- Groundwater Arsenic Research in Ganga River- Basin
Q11. Intercontinental ballistic missile ‘SARMAT’ is developed by-
Answer- Russia
Q12. Which are the two mutants of rice, developed by using radiation induced mutagenesis by the Bhabha Atomic Research Centre (BARC)-
Answer- Trombay Raipur Rice -I (TRR-1), Trombay Konkan Kolam (TKKR-13)
Q13. Ministry of culture in collaborating with C-DAC pune for creating an online digital repositary of Museum collections under the project, named as-
Answer- JATAN
Q14. NASA’s Advanced Supersonic Parachute Inflation Research Experiment (ASPIRE) is meant to help in future landing on-
Answer- Mars
Q15. Whar is the name of NASA’s first probe to the sun being proposed to be launched in july 2018-
Answer- Parker Solar Probe
Q16. Recently discovered a new class of naturally produced, ribosome- targeting antibiotic is –
Answer- Odilor hodbins
Q17. India’s Navigation Satellite IRNSS-IL launched successfully from Satish Dhawan Space center SHAR Sriharikota in 12th April 2018 by the rocket –
Answer- PSLV_C41
Q18. HAL, Mahindra and Boeing tie up to build a fighter Air craft named as-
Answer- F/A-18 Super Hornet
Q19. North Atlantic Aerosols and Marine Ecosystem Study (NAAMES) is a NASA’s Mission to examine the organism-
Answer- Phytoplankton
Q20. The Government of India has formed a task force under the Chairmanship of Minister of State Civil Aviation Jayant Sinha for fast tracking the roll-out of UAV development, What is UAV-
Answer- Unmanned Aerial Vehicle
Q21. A team of scientists of Northwestern University USA, led by an Indian has developed an electronic device named as “Memtransistor”, it can mimic the –
Answer- Human Brain
Q22. What is the name given to a giant asteroid which gave the Earth a very close shave in 2018 mid April-
Answer- 2018 GE3
Q23. Which space agency of the world has recently launched its newest planet-hunting spacecraft, Transit Exoplanet Survey Satellite (TESS)-
Answer- NASA
Q24. In Sight (Interior Exploration Using Seismic Investigation, Geodesy and Heat Transport) is a recent mission of NASA to study the deep interior of-
Answer- Mars
Q25. Yaogan-31 is a remote sensing satellite of –
Answer- China

Leave a Reply