Computer Awareness

|| Computer Awareness ||

computer awareness

1 The main electronic component used in first generation computers was

A) Transistors

B) Vacuum Tubes and Valves

C) Integrated Circuits

D) None of above

2. A dumb terminal has

A) an embedded microprocessor

B) extensive memory

C) independent processing capability

D) a keyboard and screen

3. One millisecond is

A) 1 second

B) 10th of a seconds

C) 1000th of a seconds

D) 10000th of a seconds

4. The output quality of a printer is measured by

A) Dot per sq. inch

B) Dot per inch

C) Dots printed per unit time

D) All of the above

5. Which of the following was a special purpose computer?



D) All of the above

6. What was the computer invented by Attanasoff and Clifford?

A) Mark I


C) Z3

D) None of above

7. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?

A) Floppy Disk

B) Hard Disk

C) Compact Disk

D) Magneto Optic Disk

8. Which computer was considered the first electronic computer until 1973 when court invalidated the patent?



C) Z3


9. A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the microcomputer is known as

A) Path

B) Address bus

C) Route

D) All of the above

10. High density double sided floppy disks could store of data

A) 1.40 MB

B) 1.44 GB

C) 1.40 GB

D) 1.44 MB

|| Computer Awareness || jsscfighters

11. A high quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs

A) Dot matrix printer

B) Digital plotter

C) Line printer

D) All of the above

12. Which of the following is not an input device?


B) Optical scanners

C) Voice recognition device

D) COM (Computer Output to Microfilm)

13. The accuracy of the floating-point numbers representable in two 16-bit words of a computer is approximately

A) 16 digits

B) 6 digits

C) 9 digits

D) All of above

14. In most of the IBM PCs, the CPU, the device drivers, memory, expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of the board?

A) Motherboard

B) Daughterboard

C) Bredboard

D) Fatherboard

15. In most IBM PCs, the CPU, the device drives, memory expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of this board?

A) Motherboard

B) Breadboard

C) Daughter board

D) Grandmother board

16. Magnetic disks are the most popular medium for

A) Direct access

B) Sequential access

C) Both of above

D) None of above

17. A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as

A) Pulse code modulation

B) Pulse stretcher

C) Query processing

D) Queue management

18. Regarding a VDU, Which statement is more correct?

A) It is an output device

B) It is an input device

C) It is a peripheral device

D) It is hardware item

19. A modern electronic computer is a machine that is meant for

A) Doing quick mathematical calculations

B) Input, storage, manipulation and outputting of data

C) Electronic data processing

D) Performing repetitive tasks accurately 

20. When was vacuum tube invented?

A) 1900

B) 1906

C) 1910

D) 1880



1-B   2-D   3-C   4-B   5-A   6-B  7-B   8-A   9-B   10-D

11-B   12-D   13-A   14-A   15-A   16-D   17-A   18-C   19-B   20-B

For More computer awareness Click here
For Hindi Typing knowledge Day 1 Day 2 Day 3 Day 4

Leave a Reply